|
2023-01-09 23:13:14, hétfő
|
|
|
Hogyan enyhítsük a Sjögren-szindróma tüneteit? - Ajánlott ételek és étrend-kiegészítők
Mi az a Sjögren-szindróma, mik a kockázati tényezői, milyen tünetekkel jár, milyen ételeket fogyasszunk, és mit kerüljünk a panaszok csillapítása érdekében?
Mi az a Sjögren-szindróma?
Az autoimmun betegségek jellemzője, hogy az immunrendszer megtámadja a test egyes saját sejtjeit. A Sjögren-szindróma egy olyan autoimmun betegség, mely a könnyet, a nyálat és más nedvességet termelő mirigyeket érinti, ami hosszú távon a test számos területén fokozott szárazsághoz vezethet. Az állapotnak két fő típusát különböztetjük meg. Az "elsődleges Sjögren-szindróma" esetén nincs más autoimmun betegség jelen, míg a "másodlagos Sjögren-szindróma" gyakran jelentkezik más autoimmun betegségekkel egyidejűleg. Ezek közé tartozik például a lupusz, vagy a reumatoid artritisz néven is ismert sokízületi gyulladás.
Mik a Sjögren-szindróma leggyakoribb kockázati tényezői?
Nem - nőknél gyakrabban fordul elő a betegség
Életkor - menopauza után és idős korban fokozottabb az állapot kialakulásának kockázata
Genetika - a betegség korábbi előfordulása a családban
Egészségi állapot - fennálló autoimmun betegségek
Mely tünetek utalhatnak a Sjögren-szindrómára?
Az állandóan száraz szem és a gyakori szájszárazság a betegség legárulkodóbb jelei, ám más tünetek is utalhatnak a Sjögren-szindrómára. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
nyelési nehézségek
fogszuvasodás
égő, irritált szemek
kiszáradt, kaparó torok
száraz orrjáratok
száraz bőr
kiütések
ízületi gyulladások
duzzanatok
hüvelyszárazság
a belső szervek, köztük a vesék és a tüdő gyulladásai
Hogyan csillapíthatjuk a tüneteket?
A Sjögren-szindrómára a tudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógymód, ám a megfelelő, személyre szabott kezeléssel hatékonyan és akár fenntarthatóan csillapíthatók a panaszok. Súlyos, vagy nehezen múló tünetek vagy tünetegyüttesek esetén kortikoszteroid szerek vagy immunszuppresszánsok is indokoltak lehetnek. A terápia részeként az orvosok gyakran ajánlanak a szárazság és a gyulladások enyhítésére szolgáló készítményeket, legyen szó belsőleg, vagy akár helyileg alkalmazható termékekről. A fennálló tünetek függvényében a szemcseppek, a különböző bőrhidratálók, az ízületeket védő készítmények és a jótékony vegyületekben gazdag ételek és étrend-kiegészítők beszámolók szerint akár rövid időn belül enyhülést nyújthatnak Sjögren-szindróma esetén.
Hogyan fokozhatjuk a kezelés hatékonyságát?
A kezelés hatékonyságához elengedhetetlen a stressz csökkentése, az elegendő alvás, és természetesen a változatos, egészséges étrend. A káros vegyületektől mentes és tápanyagokban gazdag táplálkozás hozzájárul az esetleges gyulladások megelőzéséhez és csökkentéséhez a szervezetben, valamint a tünetek súlyosbodásának és esetleges kiújulásának elkerüléséhez is.
Milyen ételeket ajánlott kerülni Sjögren-szindróma esetén?
feldolgozott, a gyulladásokat fokozó mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételek
cukrok, valamint cukros ételek és italok
finomított gabonák
glutén
alkohol
vörös húsok
sült ételek
tejtermékek
egyes növényi olajok, például repceolaj és kukoricaolaj
Milyen ételek fogyasztása ajánlott Sjögren-szindróma esetén?
Az antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő élelmiszerek nem csak a Sjögren-szindróma tüneteinek enyhítésében nyújthatnak segítséget, hanem számos más krónikus betegség kockázatát is csökkenthetik. Az alábbiakból érdemes válogatni:
sötétzöld levelű zöldségek
teljes kiőrlésű gluténmentes gabonák
bogyós gyümölcsök
magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, például uborka és görögdinnye
zsíros halak, halolaj és krill olaj
olajbogyó és olívaolaj
avokádó, magvak, diófélék és más egészséges növényi zsírforrások
gyulladáscsökkentő fűszer- és gyógynövények, köztük a kurkuma, a gyömbér és a fokhagyma
Továbbá fontos megemlíteni, hogy kutatások szerint a mediterrán étrend követése jelentősen csökkentheti egyes autoimmun betegségek, köztük a Sjögren-szindróma tüneteit.
Forrás : Link
Megjegyzés: A linkre kattintva az eredeti bejegyzés olvasható, mely hasznos, többnyire hatékony készítményeket ajánl. (CzI) |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
Címkék: antioxidánsokban, tünetegyüttesek, súlyosbodásának, hüvelyszárazság, csillapíthatjuk, elengedhetetlen, hatékonyságához, adalékanyagokat, kortikoszteroid, különböztetjük, fenntarthatóan, készítményeket, kialakulásának, csillapíthatók, csökkentéséhez, fogszuvasodás, immunrendszer, betegségekkel, szájszárazság, legárulkodóbb, gyógynövények, bőrhidratálók, vegyületekben, tápanyagokban, megelőzéséhez, csökkenthetik, elkerüléséhez, gyulladásokat, vegyületektől, természetesen, hatékonyságát, enyhítésében, előfordulása, kukoricaolaj, élelmiszerek, leggyakoribb, kockázati tényezői, panaszok csillapítása, autoimmun betegségek, immunrendszer megtámadja, test egyes, olyan autoimmun, test számos, reumatoid artritisz, állapot kialakulásának, betegség korábbi, állandóan száraz, gyakori szájszárazság, betegség legárulkodóbb, belső szervek, tüdő gyulladásai, tudomány jelenlegi,
|
|
|
|
kockázati tényezői, panaszok csillapítása, autoimmun betegségek, immunrendszer megtámadja, test egyes, olyan autoimmun, test számos, reumatoid artritisz, állapot kialakulásának, betegség korábbi, állandóan száraz, gyakori szájszárazság, betegség legárulkodóbb, belső szervek, tüdő gyulladásai, tudomány jelenlegi, terápia részeként, orvosok gyakran, gyulladások enyhítésére, fennálló tünetek, különböző bőrhidratálók, ízületeket védő, jótékony vegyületekben, kezelés hatékonyságát, kezelés hatékonyságához, stressz csökkentése, elegendő alvás, káros vegyületektől, esetleges gyulladások, tünetek súlyosbodásának, gyulladásokat fokozó, antioxidánsokban gazdag, alábbiakból érdemes, mediterrán étrend, linkre kattintva, eredeti bejegyzés, antioxidánsokban, tünetegyüttesek, súlyosbodásának, hüvelyszárazság, csillapíthatjuk, elengedhetetlen, hatékonyságához, adalékanyagokat, kortikoszteroid, különböztetjük, fenntarthatóan, készítményeket, kialakulásának, csillapíthatók, csökkentéséhez, fogszuvasodás, immunrendszer, betegségekkel, szájszárazság, legárulkodóbb, gyógynövények, bőrhidratálók, vegyületekben, tápanyagokban, megelőzéséhez, csökkenthetik, elkerüléséhez, gyulladásokat, vegyületektől, természetesen, hatékonyságát, enyhítésében, előfordulása, kukoricaolaj, élelmiszerek, leggyakoribb, csökkentheti, szervezetben, készítmények, alkalmazható, szárazsághoz, gluténmentes, kiújulásának, függvényében, feldolgozott, zsírforrások, csillapítása, termékekről, enyhítésére, gyulladások, görögdinnye, fogyasszunk, fokozhatjuk, nyújthatnak, kiegészítők, szindrómára, jelentkezik, fokozottabb, egyidejűleg, megemlíteni, gyulladásai, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3550
- e Hét: 28441
- e Hónap: 59927
- e Év: 264628
|
|
|